Onderzoek 3 Create Your Own Festival
INLEIDING EN VOORWAARDEN
Inleiding
In dit onderzoek ga je je in tweetallen verdiepen in festivals. Er zijn verschillende soorten festivals. We richten ons deze periode specifiek op festivals op het gebied van muziek met daarbij mogelijkheden voor theater, film, literatuur, mode en/of dans.
Denk bijvoorbeeld aan Tomorrowland, Pinkpop, Sziget, Festival van het levenslied, Best Kept Secret, Paaspop, Oerol, Zwarte cross, Awakenings, Rock Werchter, Down the rabbit hole, Lowlands of bijvoorbeeld Burning Man.
Elk festival heeft weer een eigen doelgroep en is weer op een andere manier samengesteld. Soms is er een groot financieel belang, bij andere is het culturele belang weer groter.
Het ene festival ontvangt subsidie, het andere is commercieel van insteek en maakt winst. En er zijn ook festivals waarvan sommige onderdelen worden gesponsord.
De diversiteit van festivals is dus enorm. Bij dit onderzoek gaan jullie je eigen festival naar eigen smaak vormgeven.
Jullie gaan onderzoeken wat volgens jullie een geschikt muziekfestival kan zijn eventueel aangevuld met theater (toneel/musical/cabaret etc), film, literatuur, poëzie (denk ook aan Spoken Word), mode en of dans. Je werkt dus binnen de discipline muziek maar je mag je festival ook aanvullen met bovengenoemde andere ckv-discipline(s) of een combinatie daarvan.
Dit onderzoek (SE3) bestaat uit het beantwoorden van vragen, een zelf samengesteld festival van 8 optredens + toelichting, een uitgebreide beschrijving van je gekozen doelgroep en visuals die de sfeer verduidelijken en laten zien wat voor type festival het is. Daarnaast geef je een presentatie over je onderzoeksresultaten en laat je daarbij je visuals zien.
Voorwaarden onderzoek 3 ‘Create Your Own Festival’
-
Je werkt samen aan een onderzoek van minimaal 2000 (havo) / 2500 (vwo) woorden. Je mag maximaal 500 woorden boven het minimum zitten.
-
Je sluit het onderzoek af met een presentatie waarin je je onderzoeksresultaten en de visuals laat zien.
-
Onderzoek 3 bestaat uit:
-
Titelblad
-
Inhoudsopgave
-
Inleiding
-
Theoretisch Kader
-
Vooronderzoek
-
Onderzoek Festival
-
-
Visuals
-
Conclusie
-
Taakverdeling
-
Reflectie van het verloop van je onderzoek
-
Bijlagen
-
Meet & Greet
-
-
Bronnenlijst
-
-
Presentatie
Je gaat uiteindelijk je bevindingen uit je onderzoek presenteren.
-
Er mag geen plagiaat gepleegd worden, percentage moet onder de < 12% zijn.
-
Er mag geen Chat GPT gebruikt worden voor het schrijven van de tekst en het genereren van een volledig poster of moodboard ontwerp.
-
Je werkt volgens een stappenplan. Lees deze goed!
Inleverdatum
De inleverdatum voor SE3 is week 20 (exacte datum en tijd wordt door de docent doorgegeven).
-
Op jouw WIX site staat heel onderzoek 3, inclusief dimensie, je gemaakte visuals en Meet & Greet periode 3.
-
Via de opdrachtenmap in Teams lever je al je tekst in een Word document in voor de plagiaat controle.
STAPPENPLAN
1
Stap 1: DUO'S
-
Maak duo's.
-
Geef je duo via Teams door aan je docent.
-
Maak een nieuw gezamenlijk WORD document aan in jullie team kanaal bij bestanden, noem deze 'Onderzoek 3 .... (gevolgd door jullie namen)'
2
3
4
Stap 2: KUNST UIT HET VUISTJE
-
Ga naar de website van Kunst uit het Vuistje. www.kunstuithetvuistje.nl
-
Maak de module Everynoise , deze kan je terug vinden onder het lespakket 'Muziek'.
Stap 3: INLEIDING
-
Start een nieuw Word-document op en noem het 'Onderzoek 3 .... (jullie namen)'.
-
Begin met het schrijven van een Inleiding. Deze onderstaande vragen beantwoord je individueel. Zet je naam duidelijk bij de teksten die jij hebt geschreven.
-
Welk festival heb je zelf bezocht of zou je graag willen bezoeken? Noem er 3 en leg uit.
-
Wrapped is een manier om je identiteit vorm te geven. Is dat ook bij jou het geval?
-
Stap 4: THEORETISCH KADER (vooronderzoek)
-
Beantwoord de volgende vragen:
-
Bij de organisatie van een festival komt veel kijken. Welke kant trekt jullie meer? De logistieke kant of juist de artistieke kant? Leg uit.
-
Bepaal eerst wat voor type festival het is, gebruik hierbij je eigen muzieksmaken. Is er een beperkt budget en kies je voor (goedkopere) onbekende en/of jonge artiesten of kies je voor de grote namen? Of maak je een combinatie? Geef een toelichting en verantwoord je keuzes.
-
Dimensies: Kies een dimensie uit die je voor je onderzoek gaat gebruiken. Je verantwoord je keuze en legt uit wat de dimensie inhoudt en hoe het binnen jouw onderzoek past. Bijvoorbeeld: Ga je je festival alleen richten op amusement (vermaak) of speelt engagement (maatschappelijke betrokkenheid/aanzetten tot denken over een bepaalde boodschap) ook een rol?
-
5
Stap 5: THEORETISCH KADER (onderzoek festival)
-
Je stelt een fictief festival samen. De 8 optredens die je uitzoekt kunnen thematisch een overeenkomst hebben of hebben op een andere manier raakvlakken met elkaar.
-
De fictieve tentoonstelling bestaat uit 8 optredens. Deze 'werken' vallen onder de ckv-kunstdisciplines muziek en zijn eventueel gecombineerd met literatuur, theater, film, poëzie, mode en of dans.
-
Je geeft bij elk optreden een toelichting voor de bezoeker waarin je behandelt waarom je hem hebt uitgekozen voor je festival en wat er bijzonder aan is (achtergrond informatie over de maker/zanger/band, inhoud, etc.) Probeer dit zo pakkend mogelijk te formuleren.
-
Maak een profielschets van je doelgroep (dit kan in woord en/of beeld, op minimaal 1x A4.
-
Welke leeftijd? Is het een 18+ festival of is het voor jong tot oud?
-
Waar heeft deze doelgroep behoefte aan? En waarom?
-
Denk ook aan horeca voorzieningen. Is er bijvoorbeeld bier en friet, of ligt de nadruk ook op veganistisch eten?
-
Speelt milieubewustzijn een rol of totaal niet? Leg uit.
-
Wordt drugsgebruik getolereerd of is er een strenge controle?
-
Hoe zorg je vervolgens dat jouw festival geschikt is voor je gekozen doelgroep? Welke toon/vormgeving gaat jouw marketing/communicatie globaal hanteren? Neem dit ook mee bij het samenstellen van je festival.
Alle onderdelen van je festival verwerk je in een verslag met daarin linkjes van de muzikale (en eventuele dans-) optredens, eventuele teksten van de gekozen literatuur en eventuele duidelijke afbeeldingen van de gekozen fashion. Verwerk deze als bron.
Benoem in deze onderzoeksfase ook hoe jouw gekozen dimensie een rol speelt in jouw festival. Laat dit terugkomen in de bovengenoemde punten.
6
Stap 6: VISUALS
-
Je ontwerpt een festival moodboard (A3 formaat) waarin je de sfeer, de locatie en totaalbeelden laat zien van jouw fictieve festival.
Vind het plaats op diverse podia in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch of is het in een lege fabriekshal? Speelt het zich af in Nevada in de woestijn of is het ergens binnen? Is er akoestische muziek of zijn er gigantische versterkers? Speelt het zich af in de zomer of juist in de winter? -
Je ontwerpt een festival poster (A3 formaat) incl. logo.
-
Dit mag uiteraard weer digitaal of handmatig samengesteld worden (dan foto toevoegen). Een combinatie mag ook.
-
Je geeft waar nodig toelichting bij de onderdelen die te zien zijn in je visuals, je legt uit waarom je daarvoor hebt gekozen. Dit kan op je visuals waar nodig maar kan ook apart toegevoegd worden.
7
8
9
10
Stap 7: CONCLUSIE
-
Schrijf een conclusie over dit onderzoek. (Let op: een conclusie is een samenvatting van je onderzoeksresultaten. Je vertelt hier geen nieuwe informatie en laat je eigen mening/ervaring buiten beschouwing).
Stap 8: REFLECTIE, TAAKVERDELING & BRONNENLIJST
-
Schrijf individueel een reflectie over hoe je het onderzoek vond gaan, wat ging er goed, waar liggen je verbeterpunten. Leg uit waarom.
-
Maak een taakverdeling.
-
Zorg dat je bronnen gelinkt zijn aan de tekst waar je ze voor hebt gebruikt. Dit doe je via de APA-notatie 7e editie. Je kunt hier de website Scribbr voor gebruiken.
Stap 9: DOCUMENT COMPLEET MAKEN
-
Controleer of je alle onderdelen in je verslag hebt opgenomen.
- Lever het document in, in het inleverpunt dat in Teams voor je open staat.
- Verwerk het Onderzoek en je visuals op je Wix website. Zet de Meet & Greet bij Periode 3.
Stap 10: MEET & GREET
-
Voor de Meet & Greet ga je een optreden bezoeken die met muziek te maken heeft. Deze Meet & Greet mag vanaf januari 2024 hebben plaatsgevonden mits je er nog bewijslast van hebt: foto's, tickets etc.
-
Voor deze Meet & Greet maak je de kijkwijzer 'Muziek'.
-
Allerlei optredens/docu’s etc. die met muziek te maken hebben mag je gebruiken als Meet & Greet. Hieronder worden wat voorbeelden genoemd.
-
Bioscoop > filmmuziek, Doultre Dance, Harmonie optreden, klassiek optreden, - Netflix docu’s over muzikanten - Etc.
-
11
Stap 11: PRESENTATIE
-
Als laatste onderdeel voor Onderzoek 3 ga je een presentie voorbereiden.
-
In deze presentatie presenteer je waar je onderzoek naar hebt gedaan, je onderzoeksresultaten (conclusie) en, je visuals en je reflectie.
-
Zorg dat je presentatie aansluit bij het thema van je onderzoek 3. Denk hierbij aan lettertype, kleurgebruik etc.